[31.] Teenage Jesus & The Jerks – Everything (1995)

teenage jesus & the jerks - everything

 

MuzikantenBradly FieldGordon StevensonJames SiegfriedJim SclavunosLydia LunchReck (2)

ProducerTeenage Jesus And The Jerks

LabelAtavistic

 

Bij sommigen mensen zal Lydia Lunch wel een belletje doen rinkelen. Zij was de zangeres van dit combo. En ook de oprichtster trouwens (samen met James Chance). Ze was amper 16 als ze band oprichtte. Begin jaren 80 heeft ze een korte Engelse tournee, als voorprogramma van The Cure en kort voor de start ontslaat ze haar volledige band en doet de tournee op haar eentje. Daar ontstonden ook de kiemen van wat zij later zou worden: performance artieste en spoken word poëte.

Bij deze is Lydia Lunch ook eens geschetst, de muziek nu.

Deze plaat is een zuivere exponent van de no wave beweging. Nog juister: de  Lower East Side no wave scene van New York. No wave is niet zo direct heel duidelijk definieerbaar. Maar ik wil wel eens proberen. Het is een muziekgenre die heel veel raakvlakken heeft met kunst, specifieker performance kunst. Het is arty, my dear. Muzikaal vertaalt dit zich in freaky improvisatie, stuwende ritmes met weinig variatie, atonaal gitaarterrorisme en donkere, nihilistische teksten die in je gezicht worden gesmeten. Het is/was een anti-commerciële beweging, als reactie tegen de commercialisatie van new wave. Maar zoals zovele underground bewegingen werd ook no wave later tot op een bepaalde hoogte door de commercie aan de borst gedrukt. Niets nieuws onder de zon.

Goed.

‘Everything’ is een compilatie van zowat alles wat Teenage Jesus & The Jerks hebben uitgebracht. En dat werd vooral in de periode 1977-1979 op de wereld losgelaten. En ze duurt iets meer dan 18 minuten.

Naast hiermee ferm te kunnen lachen zou je je ook kunnen afvragen of deze plaat dan uberhaubt recht heeft om in een fantastische lijst als DeDuizend te belanden. Ik kan hier enkel maar met een volmondig “JA” op antwoorden. Want deze muziek heeft zo’n rits aan invloedrijke bands/muzikanten geïnspireerd dat ze écht wel als een referentie kan gezien worden. Bands als Sonic Youth, The Birthday Party, Liars, Blonde Redhead en tal van anderen beweren door Teenage Jesus & The Jerks te zijn beïnvloed. Voor mij is het dan ook een essentieel album.

Zoals bij veel no wave bands is de muziek op deze plaat in de eerste plaats heel primair. En de stem van Lydia Lunch past hier perfect bij. Ze krijst zichzelf enorm energiek door de dissonantie. En op de leeftijd die ze toen had is dit bewonderenswaardig. Naast haar heeft Johnny Rotten – die toen ook zijn opgang maakte – de allures van een koorknaap.

De muziek daagt je uit. Ze houdt niet van jou en ze wil ook niet dat jij van haar houdt. Het is non-music op een bepaalde manier. Het wil vooral écht lelijk zijn. Het stampt, schopt, krijst, kotst, beukt, liegt, zweet en raast. En dat allemaal langs een scheve toonladder.

Wie hen in die late jaren 70 aan het werk wou zien, kon best op tijd komen. Hun sets duurden gemiddeld niet meer dan 10 minuten.

Nog een leuk weetje: Teenage Jesus & The Jerks noemden zich heel even The Scabs. Het lijkt me niet plausibel dat ‘onze’ Scabs zich daarop hebben gebaseerd. Maar ik kan me vergissen natuurlijk.

 

En nog enkele uitspraken van Lydia Lunch, om haar te typeren:

 

“I’m nihilistic, antagonistic, violent, horrible—but not obliterated, yet.”

“I would be humiliated if I found out that anything I did actually became a commercial success.”

“There’re enough happy assholes out there, why should I be another one in the line…”

“It seems to me, that for over two thousand years now; mad-men, maniacs, and would be messiahs have been pilfering, have been pillaging, have been plundering, and have been raping the entire planet; and the way I see it, Mother Nature is getting pretty pissed off.”

“No pornography exploits women. It exploits men. It’s the men that are made to look stupid, silly and ridiculous, chasing after the golden elixir. Women look beautiful, do what they wanna do and get paid for it.”

 

Klik hier voor de volledige playlist op YouTube.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: