[30.] Wooden Shjips – Dos (2009)

wooden shjips - dos

Muzikanten: Dusty Jermier, Nash Whalen, Omar Ahsanuddin, Ripley Johnson

Producer: Don Rifle, Tedrick G. Rippy

Label: Holy Mountain

 

Wooden Shjips s een Amerikaans viertal dat zich wentelt in psychedelische pop/rock met een hoog krautrock gehalte.

Muzikaal vertaald zich dat in groovy nummers met een repetitieve bas, meanderende gitaarlijnen en drony synths. Daarover drapeert Ripley Johnson zijn spooky stem, een stem die doet denken aan de stem van Alan Vega van Suicide. Dat is al een eerste referentie die kan tellen. Andere? The Doors, The Velvet Underground, Spacemen 3  en in mindere mate The Stooges.

Het wordt nergens te heftig, er wordt nergens oeverloos op gitaren gepingeld. Neen, Wooden Shjips houden het bij minimale, heel verteerbare psychedelische songs. Niet dat ze vies zijn van een uitgerokken song. Ook op deze plaat klokken 2 songs dik boven de 10 minuten af. Je moet van een beetje herhaling – repetiviteit als je wil – houden als je ook van Wooden Shjip wil houden. Als de groove goed zit heb ik daar absoluut geen problemen mee. En ik hoop van jullie hetzelfde. Voor de leken: een goede groove manifesteert zich door het tappen van één of beide voeten op de grond. ’t Is maar dat je het weet. Dus narrowminded liefhebbers die enkel veel variatie en verrassende wendingen in hun muziek willen – ja, hardcore progrock fans, ik heb het tegen jullie – mogen zich nu onthouden en weer één van hun verschrikkelijk pompeuze en zelfingenomen conceptalbums opleggen. Veel plezier daarbij trouwens!

Een kritiek die ik over dit soort muziek wel eens opvang is: “maar het klinkt allemaal wat hetzelfde”. Ja, en dan?

Ik heb een maat die zich een Ford Mustang  – one hell of a car – heeft aangeschaft. Hij moet nog wat revisie doorlopen maar is bijna wegklaar. En dit lijkt me een ideale plaat om – met een km of 40 ruig asfalt voor de neus – de ingebouwde cd speler eens te testen. Deal, Jason? Ik zorg voor de zonnebrillen.

Highway hypnosis, baby!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: